Eten en drinken

Eten & drinken

Voor liefhebbers van goed en lekker eten is de Thaise keuken een waar eldorado. Thais eten lijkt de wereld te hebben veroverd; elke grote stad heeft tegenwoordig wel een Thais restaurant.

De Thai hebben zelf een hartstochtelijke liefde voor hun eigen eten. Hoewel ze af en toe wel eens iets anders proberen, gaat hun absolute voorkeur uit naar hun eigen Thaise gerechten. En wie kan hen dat kwalijk nemen ?

Een van de geheimen van het succes van de Thaise keuken zijn de verse ingrediënten die gebruikt worden.Waar je ook heengaat in Thailand, je bent nooit ver van een markt of stalletje waar vers fruit of maaltijden verkocht worden.

De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung).

fruit1.large.jpg

Inktvis

Als je ’s ochtends vroeg je hotel verlaat zie je de Thai al overal koken in de kleine provisorische stalletjes.

bkk-streetfood.large.jpg

De Thai denken de hele dag maar aan één ding en dat is eten. Ze vinden dan ook dat je beter 10x per dag iets kleins kan eten dan 3x per dag een grote maaltijd.

Als je Thaise vrienden of kennissen hebt kan het zijn dat ze elke keer als je ze ontmoet vragen: kin khao laew ? Dit betekent ‘heb je al gegeten’ of nog preciezer ‘heb je al rijst gegeten’ ?

samet2.medium.jpg

Verkoopster op Hat Sai Kaew, Ko Samet

Thaise gerechten zijn vaak gebaseerd op rijst en noedels in combinatie met ingrediënten als verse groenten, verse vis, kip of vlees.

Dat Thaise gerechten altijd pittig (spicy) zijn klopt niet helemaal. Thai houden zeker wel van (erg) pittige gerechten, maar dat betekent niet dat elk gerecht pittig is. En als je je eten niet te pittig wilt hebben, zeg je bij je bestelling gewoon ‘mai phet’ dat ‘niet pittig’ betekent. Bij de bereiding van het eten zal men hier dan rekening mee houden.

Bij Thais eten krijgt men nooit een mes, want vrijwel alles is reeds klein gesneden. Je krijgt een vork en een lepel. De vork (linkerhand) dient om het eten op de lepel te schuiven. Vervolgens breng je het eten met de lepel (rechterhand) naar de mond. Gebruik nooit de vork om het eten naar uw mond te brengen, want dat is ongemanierd in Thaise ogen. En gebruik daarvoor ook nooit de linkerhand, want die wordt als ‘onrein’ gezien.

Eten in Thailand is een sociaal gebeuren. De gerechten worden midden op tafel gezet, zodat iedereen een portie op zijn eigen bord met rijst of noedels kan scheppen. Eet men bij de lokale bevolking dan worden de gerechten vaak op een mat op de vloer gezet en zit men op de grond rondom het eten.

Overal in Thailand zijn eetstalletjes op straat te vinden. Helaas wordt het reizigers naar Thailand nog steeds wel eens afgeraden om hier wat te eten. Trek je niet al te veel van deze waarschuwing aan. Het eten bij de stalletjes is over het algemeen heerlijk en goedkoop, en zoek vooral een eetstalletje uit waar het druk is, want daar is het eten vaak goed. Het is een ervaring op zich om alleen al de sfeer te proeven van de eettentjes die overal de stoepen in beslag nemen !

streetfood1.large.jpg

Erg populair in Thailand zijn de foodcourts die in shoppingmalls te vinden zijn. Van tevoren moeten er bij een aparte balie couponnen gekocht worden waarmee je te eten en drinken kunt halen bij een van de vele verschillende food vendors. Als je na het eten nog couponnen over hebt, kan je deze bij de balie weer inruilen voor geld. Het eten in een foodcourt is lekker en goedkoop. Daarnaast heb je de keus uit veel verschillende gerechten. Er zit altijd wel iets bij wat je lekker vindt !

Thailand is een groot land met veel verschillende regio’s. Veel Thaise regio’s hebben hun eigen stijl van koken en kennen hun eigen specialiteiten. Een van de populairste regionale keukens is de keuken van het noordoosten van Thailand, een gebied dat beter bekend staat als ‘Isan’.

Een klassieke Isan maaltijd is bijvoorbeeld laap (soort vleessalade), som tam (pittige papayasalade) engebraden kip met sticky rice (kleefrijst).

Isan eten wordt meestal met de handen gegeten. Met de vingers wordt een balletje van de kleefrijst gerold, vervolgens wordt er ook wat van de andere gerechten gepakt en samen met de kleefrijst in de mond gestopt.

sticky-rice.large.jpg

Kleefrijst

De Isan is nog steeds een overwegend landelijk gebied en de Isan-gerechten zijn het traditionele eten van de mensen die op het land werken. De typische Isan-gerechten kunnen in de ochtend worden gemaakt en kunnen vervolgens meegenomen worden naar de rijstvelden om ’s middags te worden gegeten.

Een hartige snack die je tijdens je reis door Thailand misschien ook tegen komt, zijn insecten, veelal gefrituurd. Populair zijn bijvoorbeeld sprinkhanen, larven en rupsen. Op markten of gewoon langs de straat ziet men stalletjes die verschillende soorten (gefrituurde) insecten verkopen. Gefrituurde insecten zijn misschien een beetje te vergelijken met chips en ze zitten vol met proteïnen. Met name bij mensen uit Isan is het een populaire snack. Maar waarom probeer je ze zelf ook niet een keer ? Sommige soorten smaken best goed bij de borrel !

insecten-thailand1.large.jpg

 Foto’s boven en onder: gefrituurde insecten. Eet smakelijk !

insecten-thailand21.large.jpg

Als je tijdens je reis door Thailand een paar dagen in Bangkok verblijft en op zoek bent naar een leuk restaurant, probeer dan eens een van onderstaande restaurants:

  • Suda Restaurant(Sukhumvit Soi 14): Dit eenvoudige restaurant is al vele jaren zeer populair bij zowel Thai als toeristen. Vooral in de avonduren trekt dit restaurant veel mensen vanwege het uitstekende eten en de lage prijzen. Hoewel het restaurant er simpel uitziet met de formica tafels en plastic stoelen onder tl-verlichting, staan er in de avonduren regelmatig mensen te wachten om hier een tafeltje te bemachtigen. Probeer hier zeker de khao niao mamuang (sticky rijst met mango), een echte aanrader !
  • Cabbages & Condoms (10 Sukhumvit Soi 12): Een aparte naam voor een restaurant….. De oprichter van dit restaurant is een voorstander van geboortebeperking. Tevens steeft hij ernaar om voorbehoedsmiddelen binnen ieders bereik te brengen. Het eten is hier prima en men rekent schappelijke prijzen. In de avonduren kan je gezellig in de sfeervol verlichte tuin dineren. Bij de rekening krijg je hier geen pepermuntje, maar, hoe kan het ook anders, condooms !
  • Loy Nava (Si Phraya Express Boat Pier): Een romantische dinnercruise over de Chao Phraya rivier is een onvergetelijke ervaring ! Terwijl je geniet van een heerlijk Thais diner vaar je in een traditionele Thaise rijstboot langs prachtig verlichte tempels en de skyline van Bangkok.
  • MK: MK restaurants zijn onderdeel van een grote keten en zijn in de meeste grote plaatsen in Thailand wel te vinden. In het midden van de tafel staat een grote pan met heet water waar vervolgens vlees, vis, kip en groenten tegelijk in gedaan worden. Na een paar minuten is het klaar en kan men genieten van het eten. Je zou het enigszins kunnen vergelijken met fonduen zoals wij dit in Nederland kennen.
17.large.jpg

MK Restaurant

Het is bijna niet voor te stellen, maar er zijn ongetwijfeld mensen die Thais eten niet lekker vinden. Gelukkig zijn er in de grote toeristische plaatsen ook veel Westerse restaurants aanwezig waar gerechten uit de Westerse keuken geserveerd worden. En anders kan je altijd, als laatste redmiddel, naar McDonalds, Kentucky Fried Chicken (KFC), Burger King of Pizza Hut die ook in veel grote plaatsen te vinden zijn.

FRUIT

Thailand is een waar paradijs voor fruitliefhebbers. De bodem en het tropische klimaat zijn uitermate geschikt voor de teelt van een groot aantal vruchten. Papaya, watermeloen, mango, lychees en ananas zijn alom bekend, maar er zijn ook genoeg soorten fruit die nieuw zullen zijn voor veel reizigers.

Fruitsoorten die je tijdens een reis door Thailand ook zeker eens moet proberen zijn mangosteen, ramboetan, doerian (waarvan men wel zegt ‘smells like hell, tastes like heaven) en de grapefruit-achtige pomelo.

fruit.large.jpg

Rambutans

Door heel Thailand zijn stalletjes op straat te vinden waar men vers fruit in stukken verkoopt en ook op de markten wordt fruit in alle soorten en maten aangeboden.

Vers fruit wordt ook vaak als afsluiting van een maaltijd geserveerd. Een echt nagerecht of toetje zoals wij dit kennen, is niet gebruikelijk in Thailand. Echter wat je zeker eens moet proberen is khao niao mamuang (kleefrijst in kokosmelk met rijpe mango) !

Let op: over het algemeen is het niet toegestaan om doerian mee te nemen naar je hotelkamer vanwege de zeer doordringende geur !!

no-durian.large.jpg

DRANK

Door de tropische hitte in Thailand wordt het aangeraden om veel (water) te drinken tijdens uw verblijf in Thailand. Het kraanwater in Thailand kan echter niet gedronken worden omdat het leidingwater op een andere manier gezuiverd wordt dan in Nederland. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het aan te raden het aan om mineraalwater uit flessen te drinken. Flessen water zijn overal verkrijgbaar en kosten niet veel.

Door het aanbod van vele verschillende soorten fruit, spreekt het voor zich dat liefhebbers van vruchtensapjes en fruitshakes volop aan hun trekken komen in Thailand.

De Thai zelf drinken ook de hele dag door vanwege de warmte. Je zal op straat ook regelmatig Thai zien lopen met een plastic zakje met daarin een bruin gekleurde vloeistof. Dit is naam awy, suikerrietsap dat heerlijk fris en dorstlessend is. Probeer het zelf eens !

De bekendste biermerken in Thailand zijn Singha, Chang en Leo. Deze lokale bieren hebben verschillende alcoholpercentages. Ook is er in Thailand veel importbier beschikbaar. Kunt u niet zonder uw favoriete Heineken ? Geen probleem, ook ons bekendste Nederlandse bier is er gewoon te krijgen !

Thailand is niet echt een wijnland. Toch wordt er steeds vaker wijn verkocht in de wat betere hotels en restaurants, echter is dit nog steeds aan de prijzige kant. Ook zijn er in Thailand een aantal wijngaarden waar uitstekende wijnen worden geproduceerd van unieke Thaise druiven.

Liefhebbers van sterkere drank kunnen de lokale Thaise whisky eens proberen. De zoetig smakende Mekhong- en Sangthip whisky zijn populair in Thailand. Een cocktail van Thaise whisky en versgeperst vruchtensap gaat er goed in. Drink echter wel met mate. Teveel drank kan je vakantie behoorlijk verpesten !!

THAIS KOKEN

Steeds vaker willen mensen ook thuis in Nederland een Thaise maaltijd klaarmaken. Het volgen van een kookcursus in Thailand is de laatste jaren dan ook erg populair geworden.

Op diverse plaatsen in Thailand kan men tegenwoordig dan ook een kookcursus volgen waarbij je alles te weten komt over de specifieke ingrediënten, kruiden, specerijen en groenten die in de Thaise keuken gebruikt worden.

cnx5.large.jpg

Chiang Mai Cookery School

De Chiang Mai Thai Cookery School in Chiang Mai biedt al jaren Thaise kookcursussen aan. Meer informatie kan je vinden op hun website. Uiteraard vind je meerdere kookscholen in Chiang Mai en vanzelfsprekend ook in andere plaatsen in Thailand.