Vang Vieng

Vang Vieng is een klein plaatsje gelegen aan Route 13, op de weg van Vientiane naar Luang Prabang.

Vang Vieng is prachtig gelegen tussen indrukwekkende kalksteenformaties en is mede door de mooie ligging zeer geliefd bij backpackers en natuurliefhebbers.

Een andere reden dat Vang Vieng zo populair is geworden bij backpackers is de relaxte, laidback sfeer die er in het dorpje hangt. Veel rugzaktoeristen liggen in de restaurants/bars onderuit gezakt op kussens naar series als Friends te kijken die eindeloos herhaald worden.

Sommigen vinden het hier helemaal geweldig, anderen vinden het daarentegen helemaal niks. Maar het kan niet ontkend worden dat Vang Vieng de laatste jaren erg is veranderd, het ene guesthouse na het andere werd hier geopend. Van een echt authentiek Laotiaans dorpje is dan ook weinig meer over.

Ook zijn er helaas nog steeds toeristen die zich voor vertrek niet goed inlezen over de cultuur en de gebruiken in Laos. Zo zie je regelmatig jonge vrouwen met alleen een bikini aan door de straten van Vang Vieng lopen, iets wat hier eigenlijk niet kan…..

Wat ook erg populair is in Vang Vieng is het ‘tubing’; op een binnenband van een vrachtwagen de Nam Song rivier afdrijven. Langs de oevers van de Nam Song rivier zijn diverse barretjes, zodat er altijd even een stop gemaakt kan worden om al liggend in de band een drankje te drinken.

Het tubing is voor iedereen goed te doen, omdat er onderweg niet echt stroomversnellingen zijn.

Als u het ‘tubing’ niet leuk vindt, maar toch iets sportiefs wilt doen, kunt u ook gaan kajakken op de Nam Song rivier. Doe het rustig aan, zodat u ook nog de tijd hebt om van de mooie, groene omgeving te genieten.

In de omgeving van Vang Vieng zijn ook een aantal grotten te bezoeken. Het is wel aan te raden om de grotten met een gids te bezoeken.

Bekende grotten in de omgeving van Vang Vieng zijn de Tham Jang, Tham Phu Kham en Tham Sang.

De reistijd van Vang Vieng naar Vientiane bedraagt ca. 3 tot 4,5 uur; de reistijd van Vang Vieng naar Luang Prabang bedraagt ca. 6 tot 10 uur, afhankelijk van type bus waarmee u reist. Een mini-busje is natuurlijk een stuk sneller dan een grote, normale bus.