tuk tuk

De tuk-tuk is een opvallende verschijning in het straatbeeld in Thailand. De tuk-tuk wordt zo genoemd vanwege het geluid dat hun motoren produceren.

Een tuk-tuk is een meestal overdekt driewielig motorrijtuig dat geschikt is om meerdere personen mee te vervoeren, het zijn dus een soort gemotoriseerde riskja’s.

tuktuk-bkk-350x263.large.jpg

Vooral in een drukke stad als Bangkok is de tuk-tuk soms sneller dan de taxi, omdat de tuk-tuks makkelijker tussen het verkeer door kunnen rijden dan de taxi. Als u met een tuk-tuk wilt reizen, dient u van tevoren een prijs af te spreken met de chauffeur. De eerste prijs die de chauffeur u zal geven ligt vrijwel altijd te hoog, dus u kunt zeker afdingen op de prijs van het ritje. Als u van tevoren geen prijs afspreekt, kan het gebeuren dat u aan bij aankomst op uw bestemming een veel te hoge prijs moet betalen.

Net als veel taxichauffeurs zijn ook veel tuk-tuk chauffeurs (met name in Bangkok) afkomstig van het platteland (het noordoosten van Thailand, een streek die ook bekend staat als Isan). Wees dan ook niet verbaasd als een tuk-tuk chauffeur soms geen idee heeft waar uw bestemming is of weinig Engels spreekt.

Omdat een tuk-tuk niet volledig afgesloten is, worden passagiers wel blootgesteld aan de vervuiling in Bangkok. Het is daarom wel aan te raden om voor grotere afstanden binnen de stad een taxi te nemen, aangezien de stank van de uitlaatgassen soms vervelend kan zijn. Tevens biedt een tuk-tuk weinig bescherming in geval van een ongeluk.

Tuk-tuks zijn vooral erg geliefd bij toeristen die tijdens een bezoek aan Thailand graag eens een ritje met dit aparte vervoermiddel willen maken. Hopelijk blijven de tuk-tuk’s ook in de toekomst bestaan, omdat dit aparte vervoermiddel gewoon bij Thailand hoort. Maar door de vervuiling die veel tuk-tuk’s veroorzaken zou het best eens kunnen zijn dat ze in de toekomst uit het straatbeeld in Thailand verdwijnen…..

LET OP:

Er zijn tuk-tuk chauffeurs die hun passagiers onder valse voorwendselen proberen mee te nemen naar een juwelier, kleermaker of dure souvenirwinkel, waar ze een flinke commissie ontvangen. Meestal beweren ze dat het Koninklijk Paleis of een andere attractie waar de passagier heen wil gesloten is en bieden ze hen een absurd goedkope stadsrondleiding aan. Ga niet op zo’n aanbod in, maar laat u gewoon naar de bezienswaardigheid brengen waar u heen wilt, zonder tussenstop bij juweliers, kleermakers of souvenirwinkels !