Luang Prabang

Als je een reis gaat maken door het prachtige Laos, mag een bezoek aan de oude hoofdstad Luang Prabang niet ontbreken. Zonder een bezoek aan dit leuke, sfeervolle stadje is je Laos-reis niet compleet ! Luang Prabang is echt nog een verborgen parel in Zuidoost-Azië !

Luang Prabang…….alleen deze exotische naam al zorgt ervoor dat je dit sfeervolle Laotiaanse stadje ooit eens wilt bezoeken. Gedachten gaan terug naar lang vervlogen tijden…..tijden dat avonturiers in Azië op ontdekkingsreis gingen……tijden waarin Luang Prabang nog niet zo makkelijk door de lucht of over de weg bereikbaar was……

Gelukkig is Luang Prabang tegenwoordig een stuk makkelijker bereikbaar geworden, zowel door de lucht als over de weg.

Bangkok Airways als Lao Airlines onderhouden een dagelijkse verbinding tussen de Thaise hoofdstad Bangkok en Luang Prabang v.v.

Als de reis in de hoofdstad Vientiane begint, kan je vanaf hier met Lao Airlines naar Luang Prabang vliegen (ca. 40 minuten). Indien je liever niet wilt vliegen, is het ook goed mogelijk om de route per bus of minivan af te leggen over Route 13, de weg van Vientiane naar Luang Prabang. Omdat dit een behoorlijke lange trip is, is het raadzaam om een tussenstop te maken in de prachtige omgeving van Vang Vieng.

Landing in Luang Prabang

Een ander leuk alternatief om naar Luang Prabang te reizen is met een slowboat over de Mekong-rivier. Vanuit Chiang Khong in het noorden van Thailand kan je de grens met Laos over. In het plaatsje Huay Xai stap je vervolgens op de slowboat richting Luang Prabang. Onderweg kan je overnachten in het dorpje Pak Beng waarna je de volgende ochtend weer op de boot stapt voor het laatste stuk naar Luang Prabang.

Luang Prabang is dan wel een stad, maar heeft meer weg van een groot dorp en het is een verademing om hier te zijn, helemaal als je bijvoorbeeld net uit de hectiek van de Thaise hoofdstad Bangkok komt. In Luang Prabang kan je gelukkig nog zonder gevaar voor eigen leven de straat oversteken !

In Luang Prabang hangt een gezellige, ontspannen sfeer. Veel reizigers die dit stadje ooit bezocht hebben, vinden het een van de prettigste plaatsen in Zuidoost-Azië, vooral vanwege deze relaxte sfeer. Er is niet heel veel te doen in Luang Prabang, maar het is heerlijk om door de kleine straatjes te slenteren en het dagelijkse leven in dit stadje te aanschouwen: een oude Laotiaanse vrouw die het eten aan het koken is met de hele familie eromheen, anderen zijn aan het badmintonnen, drinken Beerlao of spelen een spelletje petanque, dit alles met de Mekong op de achtergrond…..

Luang Prabang

Luang Prabang heeft in het verleden niet altijd Luang Prabang geheten…. Gedurende de opkomst van het Chenla koninkrijk (6e – 8e eeuw) werd het stadje bekend als Muang Sawa, de Laotiaanse naam voor ‘Java’. Het is zeer waarschijnlijk dat deze naam is gekozen vanwege Javaanse steun aan Chenla.

Tussen de 10e en 12e eeuw werd de naam veranderd in Xieng Dong Xieng Thong (Gouden Stad).

De door de Khmer gesteunde Laotiaanse legerleider Fa Ngum veroverde de plaats in 1353 en het werd de hoofdstad van het eerste Laotiaanse koninkrijk, Lan Xang Hom Khao (Miljoen Olifanten, Witte Parasol). Onder de zoon van Fa Ngum, koning Samsenthai, bloeide het koninkrijk en beleefde het een goede tijd. In 1512 ontving de opvolger van Samsenthai, koning Visoun, van het Khmer koninkrijk het heilige Boeddhabeeld Pha Bang waar de stad later naar vernoemd werd, Luang (wat ‘Grote’ of Koninklijke’ betekent) Pha Bang, wat verbasterd is naar Luang Prabang.

Luang Prabang bleef de hoofdstad tot 1563 waarna deze status verhuisde naar Vientiane, dat tot op de dag van vandaag de hoofdstad van het land is.

Tijdens een reis naar Laos, is het absoluut de moeite waard om Luang Prabang voor een dag of 3-4 te bezoeken. Het stadje kent vele bezienswaardigheden die goed te voet te bezichtigen zijn. Al lopend door de straten van Luang Prabang, zal je nog vele gebouwen zien die in Franse stijl zijn gebouwd, overblijfselen uit de Franse koloniale tijd.

Het is dan waarschijnlijk wel vakantie, toch is het aan te raden om een ochtend erg vroeg op te staan, zodat je rond 6 uur de monniken hun dagelijkse ronde kunt zien doen. Het is een prachtig gezicht om deze monniken in hun oranje gewaden ’s ochtends vroeg door de schemerige straten van Luang Prabang te zien lopen.

Als de monniken weer terug zijn naar de tempels, kan je de kleurrijke ochtendmarkt bezoeken die zich achter de hoofdstraat, Sisavangvong Road, bevindt. Groenten, fruit, stukken vlees en vissen liggen op de grond uitgestald te wachten op een koper. Grote kans dat er ook lekkernijen tussen liggen als kikkers, larven of kleine varaantjes !

Heb je vanwege het vroege opstaan vanochtend nog niet ontbeten ? Dan is het nu vast hoog tijd voor een lekker rijkelijk belegde baguette, ook iets dat is overgebleven uit de Franse tijd. Uiteraard mag een echte Lao-koffie (vaak met zoete gecondenseerde melk) niet ontbreken. Vraag dan om ‘kaa-feh lao’.

Hoe je je verblijf in Luang Prabang verder indeelt, is uiteraard volledig aan jezelf. Hieronder vind je in ieder geval nog een aantal bezienswaardigheden die je op je ‘te bezichtigen-lijstje’ zou kunnen zetten:

  • Wat Xieng Thong
  • Wat Mai Suwannapumaram
  • Wat Xieng Muang
  • Voormalige Royal Palace
  • Phu Si
  • Avondmarkt
  • Kuang Si watervallen
  • Pak Ou grotten
  • Tat Sae watervallen

Bovenstaande bezienswaardigheden zullen later uitgebreider besproken worden op deze website.

Na een vermoeiende dag in Luang Prabang is er niks beters dan een restaurantje aan de Mekong uit te kiezen en daar, al zittend aan de rivier, te genieten van een koude Beerlao (bia lao), de zonsondergang en het ‘laidback’ leven in dit pareltje in Zuidoost-Azië !