Motortaxi

Een vervoermiddel dat u ook veel in Thailand tegen zult komen is de motortaxi.

De belangrijkste clientèle van de motortaxi’s zijn lokale Thai die dit vervoermiddel voornamelijk voor kleine afstanden naar en van werk gebruiken. Motortaxi’s worden in Bangkok soms ook wel voor langere afstanden gebruikt, omdat het een ideaal vervoermiddel is om de files te omzeilen.

Uiteraard kunnen toeristen ook gewoon van de motortaxi gebruik maken.

bkk27.large.jpg

In tegenstelling tot taxi’s en tuk-tuk’s rijden de motortaxi’s niet door de stad op zoek naar klandizie, maar staan ze vaak op een vast punt, zoals aan het begin van een lange soi (zijstraat), bij grote winkelcentra, bij uitgangen van een skytrain– of metrostation of bij kantoren.

Voor de prijs moet uiteraard onderhandeld worden, maar over het algemeen zijn motortaxi’s op korte afstanden goedkoper dan een taxi of tuk-tuk.

Het grootste voordeel van de motortaxi is, zoals al genoemd, de snelheid in vergelijking met bijvoorbeeld de taxi of de bus. De hoofdstad Bangkok is berucht vanwege zijn eindeloze verkeersopstoppingen en het voordeel van de motortaxi’s is dat ze tussen de stilstaande auto’s en bussen door kunnen rijden. Wees wel voorzichtig en houd uw knieën en voeten dicht bij de motor.

Omdat de motorrijders de meeste tijd doorbrengen in een klein deel van de stad in de omgeving van hun standplaats, zijn ze vaak goed op de hoogte van de vele zijstraatjes en weten ze precies hoe ze een snellere route kunnen nemen. Vaak weten ze ook beter dan taxichauffeurs waar een bepaald restaurant of bar zich bevindt.

Het zal nauwelijks een verrassing zijn dat motortaxi’s een gevaarlijke reputatie hebben en dat er regelmatig ongelukken gebeuren, helemaal als het net geregend heeft en de wegen glad zijn. Ook worden de motortaxi’s nog wel eens over het hoofd gezien en gooien passagiers van een auto (of in veel gevallen een taxi) zonder te kijken de deur open met alle vervelende gevolgen vandien.

Naast de veiligheid is een ander nadeel van vervoer per motortaxi dat passagiers niet zijn afgeschermd voor uitlaatgassen. Als u vlak achter een bus of vrachtwagen rijdt, kunt u het beste even uw adem inhouden !

Chauffeurs van motortaxi’s zijn eenvoudig herkenbaar aan de gekleurde hesjes die ze dragen met daarop een nummer. Het dragen van een helm is verplicht en deze behoort u te krijgen van de chauffeur, maar dit gebeurt niet altijd. Vraag altijd om een helm ! Indien u geen helm draagt en wordt aangehouden door de politie, betaalt u namelijk zelf de boete.

Omdat de meeste chauffeurs weinig contact hebben met buitenlanders, is hun kennis van het Engels vaak zeer beperkt, maar over het algemeen wel voldoende om te begrijpen waar u heen wilt en om de prijs af te spreken.

Er zijn helaas ook chauffeurs die als echte kamikazepiloten scheuren. Mocht u zich niet prettig en veilig voelen tijdens een rit, laat de chauffeur dan direct stoppen zodat u kunt afstappen.