Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen: een koel en droog seizoen van november tot en met februari, een heet en droog seizoen van maart tot en met mei en een regenseizoen van juni tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur is 29 graden Celsius. Gedurende het jaar kunnen tropische buien vallen, deze duren doorgaans niet langer dan een uur.

bkk6.large.jpg

Regenseizoen

 REISTIJD CENTRAAL THAILAND

De beste reistijd voor Centraal Thailand is de periode november tot en met april. Van mei tot en met oktober is het regentijd en tijdens deze periode wordt de zon afgewisseld door korte, maar soms hevige regenbuien.

REISTIJD NOORD-THAILAND

De beste reistijd voor het noorden van Thailand is de periode november tot en met maart. Tijdens deze periode is het lekker koel in Noord-Thailand en valt er vrijwel geen regen. In de maanden april en mei is het droog en zonnig in Noord-Thailand. In mei/juni begint het regenseizoen (t/m oktober) en kan er elke dag een regenbui vallen die voor verfrissing zorgt. Tijdens het regenseizoen is het noorden van Thailand op z’n mooist; de vele bloemen staan in bloei en de omgeving is prachtig groen.

REISTIJD NOORDOOST-THAILAND

De beste reistijd voor de Isan (Noordoost-Thailand) is de periode november tot maart. Het is er dan koel en er valt weinig regen. Van maart tot eind april is er een overgangsseizoen met hoge temperaturen. In mei/juni begint het regenseizoen (t/m oktober) en kunnen er behoorlijk hevige buien vallen in de Isan (vaak aan het eind van de middag of in de avond en nacht). Tijdens de regentijd staat alles in bloei en is de natuur prachtig groen.

REISTIJD OOST-THAILAND

De beste reistijd voor Oost-Thailand is de periode november tot maart. Tijdens deze periode is het koel en valt er vrijwel geen regen. Van maart tot eind april is er een overgangsseizoen en zijn er hoge temperaturen. In mei/juni begint het regenseizoen (t/m oktober) en kunnen er hevige regenbuien voorkomen.

REISTIJD PHUKET & OMGEVING

De beste reistijd voor Phuket en omgeving is de periode november-april. De temperatuur tijdens deze periode is zeer aangenaam en tevens valt er weinig regen. Vanaf mei tot en met oktober kan het regelmatig regenen en is de kans op een hevige tropische bui aanwezig.

BESTE REISTIJD TRANG & OMGEVING

Trang en omgeving kan het beste in de periode november-april bezocht worden. In mei/juni begint de regentijd en is de kans op hevige tropische buien aanwezig. Tijdens het regenseizoen kan de zee hier onstuimig worden en zijn er resorts die hierdoor tijdelijk sluiten.

REISTIJD KO SAMUI, KO PHA NGAN, KO TAO

De eilanden Ko Samui, Ko Pha Ngan en Ko Tao kunnen het best bezocht worden in de periode januari-september.

De regio Samui kent een andere regentijd dan aan de zuidwest-kust van Thailand. Juist in de periode waarin het aan de kant van Phuket minder goed weer is, is er aan de kant van Samui prachtig weer en volop zon. Tussen juni en september is er uiteraard wel kans op een tropische regenbui, maar over het algemeen vallen deze aan het eind van de middag of in de avond/nacht en duren deze buien vaak niet zo lang.

 

Houd er wel rekening mee dat het weer moeilijk te voorspellen is en dat de beste reistijd zoals deze hier per regio beschreven staat, geen garantie is op volledig droog weer.